Skip to main content

Een aankomstronde - tijdverspilling?

Heb je dat wel eens geprobeerd? In een auto van versnelling wisselen zónder de koppeling in te trappen?
Er zullen nu lezers zijn die bij het lezen hiervan al een siddering langs hun ruggengraat voelen lopen. Het is namelijk niet zo’n goed idee, van versnelling naar versnelling schakelen zonder de koppeling in te trappen. Het klinkt al spannend, maar is ook nog eens niet zo goed. Niet de bedoeling ook ;-).

Laatst kwam mijn partner thuis vanaf zijn werk. Hij stond – bij wijze van spreken - in de 3e versnelling. Stadsverkeer, van rotonde maar stoplicht sjezen. Effe snel van A naar B. Het laatste half uur op kantoor had hij toegewerkt naar het op tijd thuis zijn. Nog even zijn klus afronden, die ene laatste mail beantwoorden, even snel de koffiekopjes afwassen en daarbij gestoord worden door dat ene last minute telefoontje. En dan, zoef-zoef, op de fiets naar huis. Thuis stonden de kinderen en ik al de hele middag op cruise-control. Lekker in de 5e versnelling over de snelweg. Relaxed meters maken.

Ik kan je vertellen dat het heel spannend klonk toen mijn partner thuiskwam en zonder pardon invoegde. Of wij wel even in de 5e versnelling samen met hem die rotonde wilden nemen? Nee? Rats, naar de 3e. Ja, ho zeg, wij toeren lekker voort, voeg jij maar even in. Loei… al eens 120 km/u gereden in z’n 3? Rats, zet hem maar in de 5e…

Dat werkt, niet hè? Dat weten jullie allang natuurlijk. Wij stiekem ook wel. We kwamen er in elk geval knetterend achter. En ja, tussen mensen klinkt dat net zo indrukwekkend als in de auto.

Bij een team of groep is dat exact zo. Zet verschillende mensen bij elkaar in een overleg en als je niet oppast heb je hetzelfde effect. De één was ruimschoots op tijd aanwezig en zit er – net terug van vakantie - heerlijk relaxed bij, een ander moest haasten en vliegen en de trein was ook al vertraagd…

Zo sprak ik een poosje geleden iemand die heel gefrustreerd uit een vergadering kwam. Er was een emotioneel onderwerp besproken en in plaats van tot een oplossing te komen, was de vlam in de pan geslagen en zo waren ze uit elkaar gegaan. Wat in het verhaal opviel was de rol van een bepaald persoon. Normaal een rustige rots in de branding en de aangewezen persoon om zaken in goede banen te leiden, nu ineens verstrooid en kort door de bocht. Op de vooraf afgesproken tijd was deze persoon gehaast vertrokken met de mededeling “Ik moet nu echt weg, mijn moeder ligt in het ziekenhuis en ik moet daarheen.” Geen wonder dat deze persoon niet met de volle aandacht bij de vergadering was! Als de anderen dat nu eens eerder geweten hadden…

Een aankomstronde, waar bij iedereen heel even kan landen, de koppeling kan intrappen, is dan ook allerminst een overbodige luxe. Even een rondje waarbij alle aanwezigen benoemen hoe ze erbij zitten (in welke versnelling ze binnenkomen) doet twee dingen: het maakt jezelf bewust van de sfeer en de intentie je met je meebrengt en het maakt de anderen bewust van de energie/stemming die voor jou speelt.

Simpelweg door dit te benoemen en er heel even aandacht voor te hebben, trap je de koppeling in en stem je op elkaar af. En daar heb je vervolgens de hele vergadering, het hele overleg plezier van.

Dat hoef je me niet te geloven, dat kun je gewoon eens proberen!
Begin het eerstvolgende overlegmoment dat je hebt – of dat nu een vergadering is op je werk of een overleg met gezinsleden – eens met een aankomstronde. Stel eenvoudig de vraag: “Hoe zit je erbij en wat is je doel voor vandaag?”.

 

Dit artikel is geschreven door

Rachel Kruk

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?