Skip to main content

Wat frustreert jou het meest aan de CONSENT-methode?

Onlangs deden we een kennismaking met consent en zag ik bij mensen de worsteling met de spelregel “niet in discussie gaan”.
Een worsteling die ikzelf ook lange tijd gevoeld heb. Totdat bij mij een kwartje viel.

'De CONSENT-methode is een manier om op een doelgerichte manier tot een besluit te komen met een groep mensen. Discussie is tijdens de besluitvorming niet toegestaan'. discussie Small

Je vormt en geeft je mening wel degelijk binnen deze methode, maar je zit niet samen om elkaar te overtuigen van bepaalde standpunten.

De meningen komen op tafel en daarmee ga je aan de slag om een passend voorstel of passende afspraak te formuleren. Het kan overigens heel goed gebeuren dat een persoon zijn menig wijzigt na het horen van iemand anders zijn mening maar het is geen doel op zich.

Meningen worden helder gedeeld, er wordt bevraagd en daarna liggen de gegevens als puzzelstukken op tafel, klaar om in elkaar gepast te worden tot een voorstel/oplossing.

Nou ben ik opgegroeid in West Europa. En in West Europa is de individu belangrijk. Je eigen mening vormen en uiten wordt door vele opvoeders en pedagogen belangrijk gevonden. Dus we discussiëren en debatteren er lustig op los. Dit doet onze vergadertijd drastisch toenemen en dát is nou juist één van de grote frustraties: ‘lange, uiteindelijk nergens toe leidende vergaderingen.’

Het punt is dus dat we bij vergaderen niet alleen ‘overleggen’ en ‘besluiten nemen’ maar ook ‘mensen overtuigen’ onder de vergadertijd scharen en dát doe je binnen de CONSENT-methode dus niet.

En dat is moeilijk!

“Maar dan kan ik nooit een toevoeging doen!” riep een deelnemer gefrustreerd.
Jawel, maar het heeft iets weg van uitgestelde aandacht. Je moet het even onthouden of opschrijven, niet direct reageren dus. Maar je komt altijd aan de beurt!

Diegene die aan het vertellen is wordt zo niet afgeleid van zijn verhaal en kan zo zijn of haar punt maken zonder, door allerlei interrupties, op een heel ander punt uit te komen en later te realiseren zijn of haar punt niet te hebben gemaakt.

Wat komt er in de ruimte die zo ontstaat veel moois en zinnigs op tafel! Heel verhelderend vaak ook.
Deze vorm van besluiten nemen wens ik iedereen toe!
Of het nou binnen je gezin of op je werk is.

Elke maand kun je online kennis maken met de methodiek, doe jij ook een keer mee om het zelf te ervaren?

Dit artikel is geschreven door

Eva Mondeel

Gerelateerde artikelen

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?